Welke contracteringsstrategie moet je kiezen bij een nieuwbouw of grote verbouwing? Daarvoor ontwikkelde Smart WorkPlace partner AT Osborne de Contractwijzer. Dit instrument is onlangs uitgebreid met een Coronamodule.
Staat uw organisatie voor een nieuwbouw of een grote verbouwing? Een enorme klus, waar nogal wat bij komt kijken en die in deze onzekere Corona tijd tot extra hoofdbrekens kan leiden. Om het u gemakkelijker te maken, ontwikkelde AT Osborne de Contractwijzer: een uniek hulpmiddel om de contracteringsstrategie van uw project te bepalen. Dit handige instrument heeft AT Osborne recent uitgebreid met een Coronamodule.
Concrete antwoorden op uw vragen
Samen met u bekijkt AT Osborne wat er nodig is en welke bouworganisatie en contractvorm het beste bij u en uw project past. Tijdens een interactieve workshop vult u samen met de adviseurs van AT Osborne de contractwijzer in. Dat gebeurt aan de hand van concrete vragen. Met het oog op de huidige Coronacrisis heeft AT Osborne de Contractwijzer aangevuld met extra kennis en extra vragen.
Het invullen van de vragen levert discussie op. Daarmee halen de adviseurs uitgangspunten op voor een onderbouwde keuze. Zo brengen ze de kenmerken van uw project, uw organisatie, de omgeving en de markt in kaart. Die kenmerken ‘scoren’ op meer of minder geïntegreerde contractvormen. Vervolgens laat de tool zien welke contractvorm het beste bij uw project past, maar ook hoe de andere contractvormen scoren op basis van uw wensen en behoeften.
Welke contractvormen?
AT Osborne heeft de meest gangbare contractvormen in de contractwijzer opgenomen: traditionele contracten of bestekcontracten, bouwteam, alliantie (waarbij opdrachtgever en opdrachtnemer risico’s delen), engineer en construct (E&C), design en construct (D&C of D&B) en geïntegreerde contracten waar een deel van de exploitatie van uw organisatie in één keer wordt gecontracteerd. Uw organisatie kan behoefte hebben aan integratie van onderhoud, facilitair management en (externe) financiering met het project. Dan zal de uitkomst meer geïntegreerde contracten zoals DBM, DBMO en DBFMO zijn.
Samen met u interpreteren de adviseurs de resultaten. Ze sluiten af met een op maat gemaakt advies voor u en uw project. Dat advies kan ingrediënten van verschillende contractvormen bevatten.
Whitepaper Contractwijzer
Wilt u zich eerst meer inlezen in het onderwerp contracteren en zelf alvast aan de slag? Dat kan door de Whitepaper Contractwijzer aan te vragen. Daarin leggen we uit welke samenwerkingsvormen mogelijk zijn en welke eigenschappen de samenwerkingsvormen hebben: welke partijen werken samen, hoe hoog is bijvoorbeeld de prijszekerheid en hoelang is de doorlooptijd? We gaan ook dieper in op de Contractwijzer: wat kunt u verwachten? Wilt u zelf met uw team alvast aan de slag? Wij geven daarvoor enkele handvatten.