De provincie Noord-Brabant, gemeente Eindhoven en Brainport Development willen in de periode tot 2030 met een innovatief vervoerssysteem de Brainportcampussen en regionale werklocaties met elkaar verbinden.
De Brainportlijn – een initiatief van de provincie Noord-Brabant, de gemeente Eindhoven en Brainport Development, gesteund door het bedrijfsleven en kennisinstellingen uit Brainport Eindhoven – is een innovatief en duurzaam OV-systeem van kleine en grote autonoom rijdende voertuigen, ‘pods’, die op daarvoor aangewezen rijstroken van, naar en tussen alle economische toplocaties, campussen en knooppunten in en rond Eindhoven rijden. Het is een flexibel systeem dat gebruikmaakt van zelfrijdende high-techvoertuigen voorzien van zonnepanelen en sensoren en die bijvoorbeeld gebruikmaken van ‘platooning’. Het systeem is ‘schaalbaar’ en kan straks niet alleen in en rond Eindhoven worden ingezet om de bereikbaarheid en doorstroming te verbeteren, maar overal ter wereld, zowel in kleine als grote steden. Dat maakt het niet alleen een unieke kans om bij te dragen aan de mobiliteitsoplossing in Zuidoost-Brabant, maar ook een goede businesscase voor het bedrijfsleven. Want dat is de kracht van dit voorstel: het is ontwikkeld in samenwerking met bedrijven en kennisinstellingen uit de regio, kennis en ondernemerschap gaan hand in hand. Kortom, we bedenken het hier, maken het hier en verkopen het hier. De Brainportlijn kan stapsgewijs worden ingevoerd in de periode tot 2030.
Brainport Eindhoven is een innovatieve en economisch sterke regio waarin zo’n 6000 high-techbedrijven, waaronder enkele multinationals, een internationaal sterke reputatie hebben opgebouwd, met het bedenken, maken en vermarkten van technologie die we kunnen gebruiken voor oplossingen voor mobiliteit, energie en gezondheid. De regio draagt fors bij aan de Nederlandse economie. Dit succes heeft een keerzijde: de bereikbaarheid en doorstroming in het gebied staan de laatste jaren flink onder druk en met de verwachting dat er komende 20 jaar 70.000 banen bij komen, wordt dit er niet beter op.
Het project is ingediend bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstraat om in aanmerking te komen voor een bijdrage van ruim één miljard euro uit het Nationaal Groeifonds. In september maakte het kabinet bekend dat het Nationaal Groeifonds 20 miljard euro zal bevatten. Het is bedoeld om duurzame projecten te financieren die ‘een bijdrage leveren aan de versterking van het duurzame verdienvermogen van Nederland op de lange termijn’. Rond 1 januari 2021 moet er uitsluitsel komen of het plan in aanmerking komt.