Alliander en Radboud Universiteit versterken samenwerking

Alliander en Radboud Universiteit versterken samenwerking

Alliander en Radboud Universiteit hebben een intentieverklaring getekend met de ambitie onderzoek, onderwijs en werkveld beter op elkaar te laten aansluiten en daarmee de energietransitie optimaal te ondersteunen.

In de samenwerking wisselen Alliander en Radboud Universiteit experts en onderzoeksfaciliteiten uit en initiëren ze gezamenlijk master-, PhD- en postdocprojecten. Daarbij werken ze onder andere aan digitale technologieën, die het netwerkbeheer kunnen ondersteunen. Daarbij houden ze rekening met de veranderende energieproductie. “Door samen te werken, willen we met ons onderwijs en onderzoek extra bijdragen aan de energietransitie”, aldus Daniel Wigboldus, voorzitter van het College van Bestuur van de Radboud Universiteit.

Innovatiedomeinen

In de huidige energietransitie groeit de vraag naar duurzaam opgewekte elektriciteit snel. Dit brengt grote uitdagingen mee voor het elektriciteitsnet. Met de intensieve samenwerking van Alliander met de Radboud Universiteit verwachten de partijen belangrijke stappen te zetten naar intelligente oplossingen om het net optimaal te kunnen benutten en uitbreiden. Om dit te realiseren gaan de partijen op vijf gebieden samenwerken:

  • Kunstmatige intelligentie (AI) voor optimalisatie van elektriciteits- en gasdistributienetten;
  • Voorkomen, analyseren en oplossen van veiligheidsdreigingen;
  • Ontwikkelen van fysische modellen die inzicht geven in het elektriciteitsnet;
  • Scherper inzicht krijgen in de risico’s op overbelasting en storingen met behulp van geavanceerde statistiek;
  • Ontwikkelen en optimaliseren van ondersteunende technologieën voor fysiek en administratief werk.

Verder uitbouwen

Ook op andere gebieden gaan Alliander en Radboud Universiteit de samenwerking verder uitbouwen, zoals in de managementwetenschappen. Ook de juridische, sociale en maatschappelijke aspecten van de energietransitie worden onder de loep genomen.

“Onze samenwerking stelt studenten in staat om nu en in de toekomst impact te hebben op deze grote maatschappelijke en technologische uitdaging”, aldus Rinke van de Rhee, directeur Business Digitalisering en IT a.i. van Alliander. “Zo kunnen zij hun eigen toekomst mee helpen vormgeven.”

Bent u geïnteresseerd in de energietransitie op de campus? Lees dan het verslag van de Round Table van Campus Day over ‘Energietransitie op de campus’.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven