De gemeente Eindhoven wil meer invloed op de Brainport-campussen, omdat ze baalt van buitenlandse overnames bij de HTC en de eerste fase van de BIC. Bij BIC 2 denkt de gemeente daarom aan een erfpachtconstructie.
De Brainport Industries Campus (BIC) is een fabriek in Eindhoven voor de hightech maakindustrie. Een aantal innovatieve bedrijven en onderwijsinstellingen zijn er gevestigd. De eerste fase van de BIC werd in 2019 afgerond, de tweede fase begint binnenkort en moet de campus twee tot drie keer in omvang laten groeien.
Eindhoven bezit een deel van de grond die de ontwikkeling van BIC 2 mogelijk moet maken. Uit een publicatie van de gemeente eind mei blijkt dat de gemeente van plan is om drie percelen in het plangebied voor BIC af te staan voor verkoop of voor een erfpachtconstructie.
Dat de gemeente voor een erfpachtpositie kiest, lijkt aannemelijk om het publieke belang te beschermen. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. Wethouder Stijn Steenbakkers van economische zaken zei tegen de krant dat het belangrijk is om de Eindhovense campussen te beschermen: ‘We moeten niet naïef zijn. We moeten veel bewuster zijn over onze kroonjuwelen. Het gaat om de toekomst van onze stad, de regio en zelfs het land.’
Geleerd van de High Tech Campus
Gregor Heemskerk van TwynstraGudde ziet de mogelijkheden die een erfpachtcontract biedt als ‘een extra stok achter de deur’, naast het bestemmingsplan. “De gemeente wil grip op welke bedrijven zich kunnen vestigen op de campus. Ik noem dat het ‘deurbeleid’. De crux is als er leegstand ontstaat: zal de eigenaar zich houden aan het vestigingskader? Gaat de eigenaar voor het langetermijnperspectief, of voor korte termijn cash flow? Als je de grond verkoopt, kun je als overheid eigenlijk alleen maar nog sturen via het bestemmingsplan. Maar dat is nogal een grof middel. Het is lastig te handhaven.”
Heemskerk vindt het een verstandige stap van de gemeente Eindhoven. “Overigens vergt het wel een adequaat functionerend erfpachtbedrijf bij de gemeente. Met een erfpachtcontract is er meer toezicht. In dit contract kan je desgewenst boetes bij overtredingen opnemen. Bij de rechter sta je ook nog eens veel sterker.”
“De gemeente had eigenlijk geen opties voor ingrijpen bij de verkoop van de High Tech Campus, daar was sprake van een historisch gegroeide situatie”, concludeert Heemskerk. “Daar hebben ze van geleerd.”
Bron: Stadszaken-nl.
Tijdens Campus Day op 28 juni geeft Gregor Heemskerk samen met Erik Veurink, Campus Directeur van Brainport Industries Campus, en Jeroen Tazelaar van TwynstraGudde de presentatie ‘Campusmanagement van een bedrijvencampus’. Zij gaan in op de kenmerken van het campusmanagement van een private bedrijvencampus. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten met (semi-) publieke campussen? Wat kunnen we leren van een volledig private campusorganisatie?