Wat maakt een campus tot een succes? Aan de hand van een reis langs vier gebieden presenteren Gregor Heemskerk, partner bij TwynstraGudde, en Jan Jager, programmamanager bij ELBAREC en redacteur van BT, zeven lessen.
Campussen en innovatiedistricten schieten als paddenstoelen uit de grond. Inmiddels telt Nederland zo’n 80 initiatieven, van volwassen campussen tot projecten die zich nog in de ideeën-fase bevinden. Gemeenten en regio’s willen met hun campussen niet alleen een boost geven aan de regionale economie. Steeds vaker speelt arbeidsmarktkrapte ook een rol. Een campus moet talent kweken of binden aan de regio. Ook de vastgoedwereld begint zich te interesseren in de waarde die kennis kan geven aan stenen.
Tijdens de tweedaagse ‘Studiereis innovatieve werklocaties en campussen’ op 11 en 12 mei 2022 die BT samen met TwynstraGudde initieerde en organiseerde, leerden 26 deelnemers, veelal werkzaam voor overheden, van de ervaringen op vier bezochte locaties. De vraag die centraal stond is hoe je een campus opzet en wat daarbij komt kijken. De vier locaties waren: Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem, Zwolle Incubator (Zwinc), Campus Groningen en WaterCampus Leeuwarden.
De reis resulteerde in zeven generieke lessen:
- Een campus fungeert – naast de focus op innovatie - steeds meer als troef voor het aantrekken en binden van talent.
- Heb een duidelijke visie en houd hieraan vast, maar heb ook een lange adem. Een campus moet groeien.
- De nadruk ligt, afhankelijk van de campus, meer op de community, het netwerk, talent of de faciliteiten.
- Een community ontstaat niet vanzelf en moet je proactief onderhouden. Dat vergt een grote investering.
- Een campus maakt meer kans van slagen door het hebben van een anchor tennant of user. Dit kan een kennisdrager zijn die bedrijven aantrekt of vice versa.
- Als er geen manifeste kennisdrager aanwezig is, kun je hem zelf oprichten, uiteraard mét kennispartners.
- Belangrijk is dat een campus inhoudelijk aansluit op een regionaal DNA of ecosysteem.
Lees hier het uitgebreide verslag dat Gregor Heemskerk over de reis schreef.