Brainport Industries Campus: 5 jaar innovatie en samenwerking

Brainport Industries Campus: 5 jaar innovatie en samenwerking

In de regio Eindhoven viert de Brainport Industries Campus Cluster 1 haar vijfjarig bestaan. Hierover spreekt onder andere Erik Veurink (op de foto rechts in de hal van Brainport Industries Campus), directeur van de campus.

Een indrukwekkende campusontwikkeling heeft geleid tot een broedplaats voor innovatie, samenwerking en geavanceerde technologie. Het is tijd om terug te blikken op de impact die de campus in deze korte tijd heeft gehad.
Erik Veurink, Campusdirecteur: ”In de afgelopen vijf jaar op Brainport Industries Campus heb ik gezien hoe een visie werkelijkheid kan worden. Samen met een toegewijd team van ontwikkelaars van SDK Vastgoed (onderdeel van VolkerWessels), toeleveranciers en natuurlijk onze bewoners op BIC hebben we een bloeiend ECO-systeem gecreëerd waar innovatie, samenwerking en groei centraal staan. Ik ben trots op deze prachtige ontwikkelingsreis die we samen hebben doorgemaakt en kijk vol verwachting uit naar de volgende fase, zoals de ontwikkeling van BIC Cluster 2, waarmee we nog meer bijdrage baanbrekende kunnen leveren, waarmee de High Tech Maakindustrie zich nog verder kan en zal ontwikkelen.”

Bewoners van het eerste uur
Een van de eerste bewoners van Brainport Industries Campus is KMWE Group, een toonaangevende internationale leverancier van hightech precisiecomponenten en modules voor verschillende sectoren, waaronder de luchtvaart-, halfgeleider- en medische industrie. Met een lange geschiedenis van innovatie en geavanceerde technologieën was KMWE de perfecte partner voor BIC om te beginnen met de realisatie van een technologiehub die de concurrentiekracht van Nederland en de hele Brainport-regio zou versterken.

KMWE vestigde zich op BIC met de visie om zijn kennis en expertise te delen, de samenwerking met andere bedrijven te bevorderen en innovaties te stimuleren. Als één van de eerste bewoners bracht KMWE niet alleen zijn jarenlange ervaring in de maakindustrie naar de campus, maar ook zijn cultuur van continue verbetering en het nastreven van technologische vooruitgang. Edward Vonken, CEO KMWE: “Het BIC concept dat ooit begon als droom vanuit de coöperatie Brainport Industries blijkt na 5 jaar succesvol te zijn. KMWE als één van de initiatiefnemers heeft hier al zijn Eindhoven activiteiten ondergebracht en zichzelf en de maakindustrie hiermee op de kaart gezet, bij onze relaties, onze klanten maar voornamelijk bij onze medewerkers. Wij zijn trots op wat wij hier doen en om deel uit te maken van dit unieke ECO-systeem.”

Het Summa College sloot zich ook aan bij de BIC community. Summa College, een toonaangevende onderwijsinstelling in de regio, richt zich op het opleiden van studenten voor de technische arbeidsmarkt en biedt een breed scala aan opleidingen en trainingen op het gebied van techniek en technologie. Voor de samenwerking met Summa College was het van cruciaal belang om een brug te slaan tussen onderwijs en het bedrijfsleven, waarbij jonge talenten werden aangemoedigd om deel te nemen aan praktijkervaringen en stages bij de bedrijven op BIC. Saartje Janssen, Directeur Summa College: “In de afgelopen 5 jaar heeft Brainport Industries Campus zich ontwikkeld tot een innovatieve & hybride leeromgeving waarin studenten van het Summa College hun talenten verder kunnen ontwikkelen. In co-creatie met bedrijven zijn nieuwe opleidingsprogramma’s ontstaan die inspelen op nieuwe technologieën in de High Tech Maakindustrie.”

Het unieke ecosysteem van Brainport Industries Campus bleek al snel aantrekkelijk voor andere innovatieve bedrijven en onderzoeksinstituten. De allereerste (operationeel zijnde) bewoner was Anteryon, een bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van micro-optica, optische precisiecomponenten en modules voor verschillende sectoren zoals halfgeleiders, optische sensoren voor industrie 4.0 en de agrarische sector en veiligheidssystemen en medische applicaties. Met haar expertise in geavanceerde optische technologieën droeg Anteryon bij aan de diversiteit van disciplines en expertise op BIC, waardoor nieuwe samenwerkingen en kansen werden gecreëerd. Gert-Jan Bloks; CEO Anteryon; “Als eerste bewoner hebben we onze intrek genomen op 15 augustus 2018, destijds in een BIC wat nog niet geheel klaar was, zonder atrium, zonder de imposante hoofdtrap bij entree, een hybride BIC Café, maar nog geen prachtig BIC Eat & Meet restaurant of andere professionele gedeelde faciliteiten, maar wel met nog veel bouwwerkzaamheden. Vanuit die ‘BIC-startfase hebben we samen met BIC Exploitatie, de aan BIC gelieerde partijen en de andere huurders inmiddels iets neergezet wat niet alleen in onze regio maar ook internationaal gezien wordt als meer dan voorbeeld voor toekomstige hightech ECO-systemen. We zijn er trots op dat we hier deelgenoot van zijn en actief aan hebben mogen en kunnen meewerken”.

Sinds de komst van KMWE, Summa College en Anteryon is Brainport Industries Campus blijven groeien, waarbij steeds meer bedrijven en organisaties zich hebben aangesloten bij dit inspirerende ecosysteem van technologische vooruitgang en innovatie. Met een continue uitwisseling van ideeën, kennis en ervaringen blijft BIC de drijvende kracht achter de ontwikkeling van de technologie- en maakindustrie in de regio en daarbuiten. Het succesverhaal van BIC laat zien hoe samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en onderwijs kan leiden tot grensverleggende innovaties en een bloeiende gemeenschap van technologiepioniers kan creëren.

Een Visie op Samenwerking
Brainport Industries Campus werd gelanceerd met een ambitieuze visie: het creëren van een dynamische en hoogwaardige locatie waar bedrijven, kennisinstellingen en overheden nauw zouden samenwerken om de innovatie in de hightech maakindustrie te stimuleren. Met deze missie in gedachte, startte SDK Vastgoed (onderdeel VolkerWessels) als marktinitiatief in 2014 met deze ontwikkeling. Het concept van co-creatie, waarbij verschillende bedrijven en organisaties naast elkaar zijn gevestigd, moedigt synergie en kennisuitwisseling aan. Door dit unieke ecosysteem kunnen bedrijven gezamenlijk werken aan onderzoek, ontwikkeling en productie, wat resulteert in een versnelde groei van innovaties en economische impact.

State-of-the-Art voorzieningen
Wat Brainport Industries Campus onderscheidt, is de combinatie van hypermoderne faciliteiten, duurzaamheid in een inspirerende groene omgeving. BIC Cluster 1 omvat een speciaal ontworpen gebouw dat is uitgerust met de nieuwste technologieën om een optimale omgeving te bieden voor het ontwikkelen van geavanceerde producten en processen. Naast kantoorruimtes zijn er laboratoria, productiehallen en testfaciliteiten beschikbaar voor huurders en partners. Duurzaamheid vormt één van de kernen van de campus, met aandacht voor energie-efficiëntie, recycling en groene energiebronnen. Het groene landschap rondom de gebouwen draagt bij aan een aangename werkomgeving en helpt de ecologische voetafdruk te verkleinen. Ferdinand Gremmen, directeur SDK Vastgoed: “Met een half decennium van gezamenlijke innovatie tussen de onderwijssector en het bedrijfsleven hebben we deuren geopend naar eindeloze mogelijkheden. Met BIC leveren we de bijdrage voor baanbrekende ontwikkelingen die de High Tech Maakindustrie komende jaren verder vorm zullen geven”.

Succesverhalen en Innovaties
In de afgelopen vijf jaar hebben ruim 50 bedrijven, onderwijsinstellingen en start-ups de weg gevonden naar Brainport Industries Campus, en velen van hen hebben hier indrukwekkende prestaties geleverd. Samenwerking heeft geleid tot een kruisbestuiving van ideeën, wat heeft geresulteerd in innovatieve doorbraken in verschillende sectoren, waaronder luchtvaart, automotive, robotica en medische technologie. De campus heeft binnen haar ECO-systeem ook verschillende evenementen georganiseerd, zoals symposia, lezingen en beurzen, die experts uit de industrie en talent samenbrengen om kennis te delen en te netwerken. Deze evenementen hebben bijgedragen aan het versterken van de positie van de Brainport-regio als een wereldwijde hub voor technologische ontwikkeling.

Foto: Eindhovens Dagblad

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven