Tijdens Campus Day 2024 is data een belangrijk onderwerp. Jasper Roosendaal en Sjors van Gool delen hun kennis tijdens de workshop: 'Datagedreven verduurzamen is niet alleen een dataverhaal maar bovenal een mensverhaal'
In dit artikel lichten Jasper Roosendaal, LCA Expert bij Royal HaskoningDHV, en Sjors van Gool, Senior business consultant bij Royal HaskoningDHV, alvast het belang van dit onderwerp toe.
Noodzaak
De noodzaak voor betrouwbare CO2-footprint berekeningen en rapportage wordt steeds groter, kijkende naar de CSRD en de doelstellingen rondom CO2-reductie. Deze CO2-footprint bepalen kan vrij complex worden, vooral vanwege verschillende databronnen. Zonder betrouwbare data zegt de CO2-footprint weinig en worden verkeerde besluiten genomen rondom verduurzamingsplannen.
Data moeten we dus beschouwen en behandelen als waardevolle asset, net als financiën, medewerkers en gebouwen. Pak je dit goed aan, dan spreek je van een datagedreven organisatie. Helaas zien we in de praktijk dat er onnodig veel tijd en geld gestoken wordt in data-gerelateerde initiatieven, die niet meteen hout snijden. In een tijd waar we efficiënte en effectieve stappen moeten zetten op het vlak van duurzaamheid, is het enorm belangrijk en bovenal actueel dat we waardegedreven en gericht stappen zetten naar een datagedreven organisatie.
Betrouwbaarheid
Het bouwen van een datagedreven organisatie omvat veel onderdelen. Zie het zo, we willen allemaal een betrouwbare auto met een dashboard dat aangeeft waar we nu staan, een achteruitkijkspiegel die laat zien waar we vandaan komen. En door de voorruit zien we waar we naartoe gaan. Dat vereist veel onderdelen die samenwerken. In de praktijk zien we vaak dat deze onderdelen hier en daar ondernomen worden binnen een organisatie, zonder een duidelijke communiceerbare strategie en samenhang. Zonder deze strategie en samenhang ben je een puzzel op aan het lossen door willekeurige puzzelstukjes in te vullen. Dat is niet efficiënt. Je kunt beter bij de randjes beginnen en gestructureerd, op kleur de stukjes invullen. Hoe je deze puzzel van een datagedreven organisatie aanpakt in relatie tot het CO2-footprint vraagstuk is wat we behandelen. Als RHDHV hebben we verschillende methoden ontwikkeld om waarde-gedreven en gericht een datagedreven organisatie op te richten. Dit zijn praktische handvaten die we graag delen zodat het rapporteren van CO2-footprint in Nederland een boost krijgt.
Toekomstbestendig
Met het benadrukken van de noodzaak voor betrouwbare CO2-footprint rapportering hopen we deelnemers uit te dagen hun organisatie te evalueren. We hopen te enthousiasmeren door de beweging naar een toekomstbestendige datagedreven organisatie concreet en behapbaar te maken. Het is geen hogere wiskunde. Jij kan morgen beginnen. En als je gaat beginnen, doe dat dan waarde-gedreven en gericht. Daar helpen we je in deze sessie mee op weg zodat je morgen enthousiast de eerste dingen kan initiëren. Ten tweede hopen we te enthousiasmeren door ervaringen van anderen in de zaal op te halen en te bespreken. Het zou zo kunnen dat verschillende aanwezige organisaties het supergoed doen, wat enorm waardevol is om te bespreken in de context van wat gepresenteerd wordt. Dit dialoog faciliteren we dus ook graag.
Deze workshop bijwonen? Schrijf je hier in voor Campus Day 2024.
Meer artikelen van Royal HaskoningDHV
- Bijblijven met wet- en regelgeving voor duurzame gebouwen
- Patrick Groothuis: “Mensen zijn in de kern sociale wezens die graag interactie hebben en in groepsverband dingen leren.”
- Jesús Rosales Carreón: ‘Onderwijs geven is 80% mensenwerk en 20% techniek’
- Margot Jansen: ‘Blijkbaar hebben we een lockdown nodig om de kwaliteit van de leefomgeving beter op de agenda te krijgen’
- Strategische scenario's en samenloop met regulier onderhoud