Op 7 oktober organiseerde Flow Development een presentatie over de voortgang van de herontwikkeling van het Tripolis Park tot unieke campus.
Aan de Amsterdamse Zuidas startte februari 2020 de herontwikkeling van het door architect Aldo van Eyk ontworpen Tripolis complex. Flow Development ging aan de slag met als uitgangspunt een campus die naast het opwaarderen van de bestaande bouw ook nieuw kantoorvolume bevat. Voor het ontwerp tekenden de architecten van MVRDV. In de gebouwen zit slimme techniek die de gebruiker een optimaal comfort belooft en tegelijk uiterst duurzaam is. Onder de nieuwe benaming Tripolis Park ontstaat zo een campus die uniek is voor de Amsterdamse Zuidas.
Met de herontwikkeling van het voormalige Burgerweeshuisterrein anderhalf jaar onderweg gaf Flow Development met projectpartners afgelopen 7 oktober 2021 een kijkje in de keuken. Tussen de mannen met de helmen die werken aan de gebouwen nam host Frits Sissing genodigden mee in de presentaties over het hoe en waarom van het project dat duurzaam, geavanceerd en optimaal comfort als uitgangspunten heeft. Het oorspronkelijke Tripolis was dan wel niet monumentaal, maar wel cultureel beschermd en dat vereiste een zorgvuldig traject bij herontwikkeling van het gebied waarbij ook de erven Van Eyk nauw zijn betrokken. Voor Flow Development nam Sjoerd Lycklama het woord. “De campusgedachte is het unieke verkoopargument voor Tripolis Park. Om dat invulling te geven, keken we rond in de wereld naar locaties waar bedrijven in een dergelijke omgeving zijn gevestigd. Met die inspiratie gingen wij aan de slag en dat tonen we in een korte video.”
Landscraper bewust dicht tegen de snelweg
Aan de bestaande bouw is een fors kantoorvolume verbonden dat als huurders Uber en De Brauw advocaten krijgt. Het betreft totaal ruim 49 duizend m2 bvo. Lycklama: “Het nieuwe kantoorgebouw, de Landscraper, staat dicht tegen de snelweg en schermt de campus af van het verkeer. In het gebouw zijn vier stijgpunten, dus wachten op een lift wordt daardoor beperkt. In het gebouw is een glazen doorkijk naar het terrein met de oorspronkelijke Tripolis gebouwen. Kom je boven dat niveau, dan is het vloeroppervlak in het nieuwe kantoorgebouw 3500 m2 per verdieping. Thema’s als gezondheid en duurzaamheid brengen we op het hoogste niveau en het zal straks een BREEAM Outstanding label hebben naast een WELL Platinum certificering.” Naast het kantoor kantoorgebouw realiseert Flow Development in de oorspronkelijke Tripolis gebouwen 140 woningen. Op de daken komen onder meer yoga- en fitnessruimten naast horeca.
Hybride werken optimaal faciliteren
Tripolis Park belooft nieuwe - hybride - werkstijlen goed te ondersteunen. Voor de aansturing van klimaat, verlichting en allerhande functies levert Chess Wise de infrastructuur op basis van het Mymesh protocol. Dat betekent een volledig draadloze oplossing voor dit gebouw. Han Bak, CEO van Chess gaf toelichting: “Onze technologie wordt door Trilux in de LED-armaturen verwerkt die overal aan de plafonds komen. Alle aansturing is gebaseerd op het draadloze netwerkprotocol Mymesh. Onze oplossing kan bijvoorbeeld duizenden LED-armaturen draadloos en superefficiënt aansturen. Dat scheelt bijvoorbeeld voor Tripolis Park zo’n 300 duizend euro aan kosten voor kabels. Daarbij zit onze techniek in het plafond, muren worden niet gebruikt. Ook dat scheelt veel geld, vooral bij het veranderen van indelingen. Mymesh is flexibel, waar mensen zitten en hoe de ruimte wordt ingedeeld, maakt niet uit voor dit type netwerk. De sensor in het armatuur is een eigen ontwikkeling en werkt op laagspanning (230 Volt). Bij elke sensor zit een node die de software bevat en alle nodes in onze netwerken ‘praten’ met elkaar. Zo ontstaat een celstructuur en die volledig schaalbaar is. In Tripolis Park hangen straks drieduizend van deze sensoren met onze nodes in armaturen aan het plafond voor de besturing van klimaat, licht en meer.”
Han Bak: “Gebruikers moeten zich comfortabel voelen in een pand. Daar hoort ook bij dat het gebruik van de systemen in een gebouw anoniem moet zijn.”
Draadloos is veilig
Op de vraag of draadloos aansturen van gebouwfuncties veilig is meldde Bak: “Enerzijds is de draadloze communicatie optimaal beveiligd op een manier zoals banken dat met chipkaarten doen. Anderzijds weten we bij Chess dat mensen draadloos aansturen een risico vinden. Ook bij Flow Development moesten ze daarover nadenken, maar op basis van onze andere projecten koos men voor onze oplossing. Ons netwerk is veilig door de structuur en vele malen redundanter en daarmee veiliger dan bekabelde netwerken. Data die de sensors in een Mymesh-netwerk verzamelen, wordt direct ingezet voor aansturing van de functies in het gebouw. Zijn er veel mensen op een bepaalde plek bij elkaar dan wordt bijvoorbeeld tot 150 procent frisse lucht toegevoerd. De Landscraper wordt echt een Next Generation Smart Building. Het gaat om duurzaamheid, gezondheid en veiligheid. Daarbij is de smartphone die iedereen heeft het apparaat waarmee je alle dingen wilt kunnen doen en regelen. Gebruikers moeten zich comfortabel voelen in een pand. Daar hoort ook bij dat het gebruik van de systemen in een gebouw anoniem moet zijn. Waarom zou je je moeten aanmelden in een ruimte waar je fysiek aanwezig bent om het comfortabel te maken.” Tot slot meldde Bak dat regelgeving nog wel een hindernis is. “Brand- en rookmelders moeten een eigen - bekabeld - circuit hebben. Onze sensoren kunnen echter ook temperatuurstijging detecteren en daarbij vluchtroutes activeren en zaken aansturen die de calamiteit kunnen beperken. We verwachten dat het in de toekomst verandert, want systemen zullen steeds verder integreren naar een oplossing die alles in een gebouw kan aansturen.”
Fotobijschrift: Sjoerd Lycklama van Flow Development presenteert de (her)ontwikkeling tot campus.
Tekst en foto: Tom de Hoog.