Er zijn veel innovaties als het aankomt op duurzaamheid in je kantoor, maar hoe zit het met de omgeving om je pand? Gemeente Groningen en Zernike Campus maken hierop beleid voor de werk- en leefomgeving.
Waste Works Buffertrottoir
Waste Works biedt een biobased, circulair en klimaatadaptief trottoir. Dit buffertrottoir helpt om overlast van regenwater te voorkomen, de CO2-uitstoot in de betonmarkt te verlagen en de transitie naar een circulaire economie te versnellen. De tegels worden gemaakt van gerecycled olifantsgras en betonpuingranulaat. Hierdoor zijn de tegels veel minder belastend voor het milieu dan tegels van normaal beton. Na hun levensduur neemt Waste Works ze weer terug om er nieuwe tegels van te maken: helemaal circulair dus.
Het buffertrottoir heeft onder de laag biobased, circulaire tegels een bufferkrattensysteem liggen. Het krattensysteem is gemaakt van gerecycled plastic. Het systeem zorgt voor een buffercapaciteit van wel 78 tot 142 liter water per vierkante meter.
Regenwater kan tussen de tegels door het krattensysteem instromen. Vanuit het krat zakt het dan langzaam de bodem in. Zo voorkomt het buffertrottoir niet alleen wateroverlast, maar zorgt het ook voor een bodem die minder droog is.
Ecofalt
Ecofalt, een duurzaam alternatief voor gewoon asfalt, is in 2019 aangebracht op de weg De Mudden op Zernike Campus. In ecofalt zit een bindmiddel op plantaardige basis. Het wordt koud gemaakt en verwerkt. Hierdoor is de uitstoot van CO2 lager dan bij gewoon asfalt. Daarnaast bestaat de onder- en tussenlaag voor maar liefst 90% uit gerecycled slooppuin. Het is de eerste keer dat er in de gemeente Groningen met ecofalt geasfalteerd werd.
Benieuwd naar alle eco-innovaties op de campus in Groningen? Lees er hier meer over.