Nadat CampusDay in 2019 van start ging werd in juni 2024 het eerste lustrum gevierd op de High Tech campus in Eindhoven. Keynote was die dag Margot Nijkamp.
Wat maakt een campus tot een succes? En wat maakt een campus meer dan het zoveelste bedrijventerrein? Wat zijn de succesfactoren en hoe betrek je de juiste partijen? Aan de hand van een analyse van diverse campussen in Nederland zijn succesfactoren en leerpunten geïnventariseerd. CampusDay is een jaarlijks druk bezocht event met actuele thema's. Hierna volgt een overzicht van de vorige edities.
2019
De eerste CampusDay werd gehouden in het Victor J. Koningsbergergebouw op de Universiteitscampus in Utrecht. Het thema die dag was ‘Community op de Campus’. Het programma kende drie keynotepresentaties:
- Bart Valks (TU Delft, onderzoeker) over 'Smart Campus Tools'
- Franc van Nunen (Vrije Universiteit, directeur Campusontwikkeling) over 'Campus als enabler'
- John Dane (Hogeschool Zeeland, voorzitter van bestuur) over 'Campus ontwikkelt talent'.
2020
In 2020 werd vanwege de lockdown als gevolg van de Coronapandemie een online event gehouden met het thema ‘Co-creatie op de Campus’. Centraal stond de intensivering van de samenwerking tussen universiteiten en bedrijfsleven. Meer en meer ontstaat de situatie waarin de traditionele instituten op de campus en het bedrijfsleven elkaar vinden. Daarbij zien beide partijen kansen, bijvoorbeeld in het aantrekken van talent, het delen van kapitaalintensieve research faciliteiten en in het faciliteren van start-up en scale up bedrijven. Twee prominente keynotesprekers waren:
- Mirjam Bult, vicevoorzitter College van Bestuur van de Universiteit Twente.
- Stan Gielen, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
2022
CampusDay werd in 2022 gehouden bij de TU Delft Campus. Thema was die dag 'Hoe ontwikkel je een duurzame en innovatieve campus. Keynote was Alexandra den Heijer en zij sprak onder andere over het belang van de fysieke campus en ontmoetingen van de gebruikers van de cmapus. Organisaties zoeken daarom nu naar juiste vorm voor hun hybride campus. Jaco van Noppen sprak onder over de campus als een uniek ecosysteem voor kennis en innovatie, waar ruimte is voor groen, waterberging, biodiversiteit en rust.
2023
Campus Future Proof was het thema tijdens het event bij de Start Up Village in Amsterdam, een onderdeel van het Science Business Park. Leo le Duc, directeur Science & Business van het Amsterdam Science Park was keynote spreker. Een hotspot van onderwijs, onderzoek en innovatieve bedrijven. Le Duc: "De voornaamste verandering op de Campus is momenteel even niet de verdere uitbreiding van de wetenschappelijke instituten en bedrijfsverzamelgebouwen (dat gaat heel goed) maar het versterken van het profiel als een levendig gebied. Traditioneel is Amsterdam Science Park een bolwerk van wetenschappelijkonderzoek- en onderwijs en daaraan gerelateerde bedrijven. De essentie van het science park is het bevorderen van de synergie tussen deze partijen door het stimuleren van (toevallige) ontmoetingen. Een levendige atmosfeer op het park is (naast goed geoutilleerde gebouwen) een van de factoren voor het bevorderen van die onderlinge contacten. Dagelijks zijn er zo’n 10.000 á 12.000 mensen op ASP. Maar dit kan nog wel een boost gebruiken."