Zeven startups stromen door naar NEXT Delft op TU Delft Campus

Zeven startups stromen door naar NEXT Delft op TU Delft Campus

Op 1 maart 2022 wordt acceleratorgebouw NEXT Delft op TU Delft Campus in gebruik genomen. Zeven snelgroeiende startups, onder andere afkomstig van YES!Delft, stromen door naar NEXT Delft. 

Het TU Delft Campus ecosysteem dat bestaat uit meer dan 250 startups, scale-ups, bedrijven, fieldlabs en onderzoeksinstellingen groeit flink door. NEXT Delft, een ontwerp van Ector Hoogstad Architecten, voorziet in de behoefte van scale-ups om hun innovaties verder te ontwikkelen op TU Delft Campus met de TU Delft en andere belangrijke samenwerkingspartners in de buurt.

Vanuit startup hubs YES!Delft en RoboHouse stromen de bedrijven Bird Control GroupDelft IMPHonest AgTechNEXTdriver en Flexous door naar NEXT Delft. Ook Delftse startups Cuurios en The Future Mobility Network kiezen voor NEXT Delft. Voor de scale-ups is het een voordeel om met meerdere partijen die een snelle groei doormaken in één gebouw te zitten. De hoog innovatieve ondernemende bedrijven inspireren en versterken elkaar. Huurder van het eerste uur is het TNO-onderdeel Bouw, Infra en Maritiem dat tevens het tegenover NEXT Delft gelegen Laboratorium voor bouwinnovatie huurt.

Het TU Delft Campus ecosysteem dat bestaat uit meer dan tweehonderdvijftig startups, scale-ups, bedrijven, fieldlabs (fysieke testlocaties voor innovaties) en onderzoeksinstellingen, groeit. Door de unieke mogelijkheden voor samenwerking en co-creatie die TU Delft Campus biedt, kunnen baanbrekende innovaties versneld de maatschappij bereiken. NEXT Delft zal met een centrale locatie op TU Delft Campus, haar ligging naast YES!Delft en de aantrekkelijke faciliteiten een belangrijke rol als facilitator voor samenwerking binnen het ecosysteem gaan innemen.

Verbinden zit in het DNA van NEXT Delft. Naast hoogwaardige kantoorruimtes, bevinden zich in het hart van het gebouw makerlabs: ruimten die als werkplaats en laboratorium ingericht kunnen worden voor de prototyping van innovaties. Bedrijven die aan technologische, impactvolle innovaties werken kunnen in NEXT Delft samenwerken met startups en scale-ups. Daarnaast biedt NEXT Delft community spaces, een state of the art event centre en hoogwaardige horecavoorzieningen gericht op samenwerking, ontmoeting & serendipiteit.

De realisatie van NEXT Delft komt voort uit de nauwe samenwerking tussen het ASR Dutch Science Park Fund en de TU Delft en wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van het gemeentelijk Fonds Delft 2040 en de provinciale subsidieregeling Campussen Zuid-Holland.

Over het gebouw

Het totale gebouw van circa 20.000 vierkante meter wordt in twee fasen gerealiseerd op de hoek van de Molengraaffsingel en Huismansingel. Fase 1 beslaat net iets meer dan de helft van dit metrage. Het gebouw telt vier bouwlagen, waarvan de begane grond extra hoogte biedt aan ‘makerspace’, ruimte waarin op kleine schaal nieuwe producten kunnen worden geproduceerd en wordt geëxperimenteerd met innovatieve technologie. De eerste verdieping bevat een mogelijke combinatie aan makerspace (light) en kantoorruimte; de bovenste twee bouwlagen krijgen kantoorbestemming. Centraal in het gebouw ligt een ruim atrium, waarin plaats is voor informele werkplekken en exposities, en dat toegang geeft tot een auditorium en vergadercentrum. Aan de zuidzijde krijgt het gebouw een openbaar toegankelijke horeca, community space en een aantrekkelijk in het groen en aan het water gelegen zonnig terras. Ongetwijfeld wordt dit een belangrijke nieuwe ontmoetingsplek voor de hele campus.

De gemeenschappelijke ruimten van het gebouw krijgen hoogwaardige voorzieningen voor overleg, presentaties en aanlandwerkplekken en een uitstraling die volledig aansluit bij groeiende tech-ondernemingen; representatief en warm van sfeer, maar wel met een eigenwijs randje eraan. Creatieve gebruikers worden uitgedaagd om het gebouw actief te gebruiken als podium of showcase voor hun producten en activiteiten. Het exterieur van het gebouw is een ontmoeting van hightech en eenvoud. Een metalen gevelbekleding speelt een dubbelrol als borstwering en zonweringslamel, met een karakteristiek reliëf als resultaat. Het gebouw past daarmee uitstekend in de architectonische traditie van de campus. Voor Ector Hoogstad Architecten is dit het derde gebouw op het terrein, na de nieuwbouw voor de faculteit Technische Natuurkunde en PULSE, het nieuwe onderwijscentrum van de TU Delft.

Mede dankzij dit oriëntatie-afhankelijke gevelontwerp, waarbij opwarming door zoninstraling wordt voorkomen met behoud van uitzicht en daglichttoetreding, wordt NEXT Delft een bijzonder duurzaam gebouw, dat bij oplevering een BREEAM Excellent certificaat zal krijgen.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven