Niekol Dols: 'Ik hoop dat we vaker de waarom vraag stellen'

Niekol Dols: 'Ik hoop dat we vaker de waarom vraag stellen'

Gaan we weer terug naar het oude? Waarom komen we eigenlijk naar de campus? Niekol Dols (Universiteit Utrecht) wordt hierover geïnterviewd door Ellis ten Dam en Linda Supheert van Royal HaskoningDHV.

Met Niekol Dols (adjunct-directeur vastgoed Universiteit Utrecht campus) werd gesproken over de flexibiliteit van het overgaan naar thuiswerken, prioritering in het opstarten van de campus en wat we kunnen leren van deze situatie. Dols hoopt dat we door de huidige situatie opener staan voor nieuwe manieren van werken en kritischer kijken naar wat we werkelijk nodig hebben om te werken: “Ik hoop dat we vaker de waarom vraag stellen”.

Wat viel je op tijdens de abrupte overgang naar thuiswerken?

Een van de dingen die opvielen was de enorme flexibiliteit, maar wel als iets tijdelijks. Nadat het wat langer duurde hebben we voor bepaalde projecten vertraging ingezet, of bepaalde werkzaamheden geparkeerd en anderen naar voren gehaald. Het hielp ook dat de directie vanaf het begin al scherp was op de situatie. Er werd gezegd: ‘Jongens, we zijn bezig met een marathon, dat gaan we niet sprintend doen. We accepteren mindere productiviteit.’ De vooruitziende blik dat het langer gaat duren heeft veel mensen rust gegeven.

Ook vanuit de universiteit is er een enorme veranderbaarheid zichtbaar. Zo wordt er door de docenten waanzinnig hard gewerkt om alles online te krijgen. Na blok 4 gaan we evalueren wat wel en wat niet werkt.

Wat ook wordt gemerkt, is dat virtueel vergaderen vermoeiender is. Er is vaak geen korte ontspanningstijd tussen meetings in. Daarnaast wordt het informele contact met mensen gemist. Om hiervoor te compenseren houden ze nu elke dag een half uurtje standup met het team. Ze merken dat deze korte standup meetings voor een sterkere teambuilding zorgen waardoor ze een hechter team zijn geworden.

Waar lopen jullie tegen aan in het opstarten van campus activiteiten?

Er is een soort prioritering gemaakt, waarbij onderzoek op 1 staat. Onderzoek wat gerelateerd is aan Corona is gewoon doorgegaan, maar voor overig onderzoek is er nu ook gezegd dat het als eerste weer gaat starten. Er moet hier wel onderscheid gemaakt worden tussen locatiegebonden onderzoek en niet locatiegebonden onderzoek. Vervolgens krijgt het opstarten van het onderwijs de prioriteit. Het opstarten van de kantooromgeving volgt daarna.

1,5 meter afstand houden tijdens het weder opstarten van deze functies is lastig. Dit begint al bij het bereiken van het Science Park. Hoe zorg je dat een enorme hoeveelheid studenten veilig naar de campus kan komen? Hoe regel je 1,5 meter afstand in het OV? Hoe regel je 1,5 meter afstand in de enorme fietsenstroom die vanuit Utrecht Centraal naar de campus komt? Hier wordt samen met verschillende betrokken partners naar gekeken.

Voor de campus zelf wordt voornamelijk operationeel naar dit vraagstuk gekeken, bijvoorbeeld ‘waar gaan we stickers plakken?’. Maar gaan we dan niet voorbij aan de vraag ‘waarom moet je eigenlijk naar kantoor?’, of ‘waarom is een fysieke leeromgeving nodig?’. Sommige zaken, zoals bepaald onderzoek, is locatie-gebonden, maar bepaalde andere zaken kunnen wellicht deels op afstand. Het ingewikkelde is dat deze vraag niet gesteld lijkt te worden. Er wordt gedacht ‘we gaan weer terug naar het oude’. Daarom moeten we juist de vraag stellen ‘waarom komen we naar de campus?’.

Wat leren we nu voor de campus van de toekomst?

Je kan niet meer als gebruiker volhouden dat je altijd persé op kantoor moet zijn. Ik hoop heel erg dat mensen meer open staan voor activiteit-gerelateerd werken, dit is ook een van de peilers van ons strategisch vastgoedplan. Ik hoop dat de mindset door het thuiswerken veranderd is en dat mensen nu opener staan voor veranderingen in manieren van werken. Ik hoop ook dat de waarom vragen makkelijker gesteld worden. Bijvoorbeeld 'waarom kom je als student naar de campus?'. Daarmee komt er ook een verandering in het programma. Zo nemen de hoeveelheid hoorcolleges misschien af. Online colleges hebben nadelen maar ook voordelen, je kan het bijvoorbeeld even stopzetten. Hier moet een gezond balans tussen gevonden worden.

Het lijkt me erg interessant om in april 2021 de manieren van werken opnieuw te evalueren. Mensen zijn vaak gewend heel conservatief te denken. Ik hoop dat we nu hebben ervaren dat veel dingen anders kunnen.

Foto Utrecht Science Park: Irvin van Hemert.

Dit interview maakt deel uit van de interviewreeks Digitaal versus fysiek van Ellis ten Dam en Linda Supheert van Royal HaskoningDHV. Lees hier het bericht ‘Perspectieven van gebruikers van de campus’ over het idee erachter. Lees hier het eerste interview uit deze reeks: Maaike Barkema: 'Ik hoop dat thuiswerken het nieuwe normaal wordt en de huidige situatie tijdelijk abnormaal is'.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven